top of page

3dsmax programında Vray ayarları

Bu yazı da 3dsmax programında hızlı ve gerçekçi render alırken hangi ayarlara dikkat etmek gerektiğinden söz edeceğim. Öncelikle f10 kısa yoluyla render ayarlarını açmamız gerekiyor. Şimdi karşımıza çıkan panelin common kısmında yapılması gereken ayarları teker teker inceleyelim.


Bu görselde ki şekil A da gözüken değere 1,7777 yazıyoruz. Bu gireceğimiz değer kağıt boyutunun oranını ayarlamış olacak. Sonrasında kağıt boyutunun genişliğini ve yüksekliğini şekil B de gözüken alana gireceğiz. Ben Width değerine 1200 girdim Height değeri de orantılı bir şekilde ayarlanmış oldu. Render alınırken bulutlu görüntü oluşmasını engelleyen etkenlerden bir tanesi Force 2-sided seçeneğidir. Şekil C de gözüken bu seçeneği aktif hale getirmek alınan renderda ki bulutlu görseli önlemeye yardımcı olacak.






Vray panelinde ki frame buffer kısmında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şekil D de ki seçeneklerin seçili olması gerektiği. Geri kalan ayaların nasıl olması gerektiği ile ilgili görselleri de sırasıyla inceleyebilirsiniz














Global switches de seçmiş olduğum ayarları seçmenin ne gibi etkileri olacağını inceleyemeye devam edelim. Vray'in kaplamalarını kullanmak istiyorsak eğer displacement seçeneğinin seçili olması gerekiyor. Seçmediğimiz durumda 3dsmax in kendi kaplamaları etkili olacak. Lights onay kutusunun seçili olması default lights i aktif konumuna getirir. Off seçiliyse default ışıkları kapalı hale gelir. Vray ışıkları aktif hale gelir. On seçiliyse default ışıklar kullanılır. Off with GI seçilirse default ışıklar kapanır ve GIobal ışıkları (creat panelindeki ışıkları) kullanılır. Hidden lights onay konusu işaretlenirse sahnede gizlenmiş tüm ışıklar aktif hale gelir. Gerçekçi render alabilmek için mekana giren ışığı ve oluşacak gölgeleri de düşünmemiz gerek. Shadows seçeneğinin seçili olması sahne de ki ışıkların gölge yapmasını sağlayacak.

Sırada GI panelinde dikkat etmemiz gerekenleri incelemek var. Global iliumination panelinde Enable GI aktif getirdikten sora primary engine seçeneğini irradiance map olarak seçip secondary engine seçeneğini ise light cache olarak seçmemiz gerekiyor. Bu sayede ilk aşamada ki render süresi hızlanacak ve son aşamada ki sürede detaylı render almış olacak.

İrradiance Map panelinde Current preset kısmını Medium yaparsanız daha kaliteli bir sonuç alabilirsiniz. Tabi burada kaliteli render alma işlemleri sadece bu ayarlarla sınırlı değil. Materyal ayarları ve ışık ayarları da render kalitesinde önemli rol oynar. Bu ayarlarla ilgili detaylı bilgilere erişmek istiyorsanız vray ışık adlı yazıyı da okuyabilirsiniz. Konumuza tekrar geri dönersek Current Preset kısmını Medium yaptıktan sonra sırada Light Cache panelinde ki subdivs değerini girmek var. Bu değeri yükseltmek demek her bir detay üzerinde daha çok çalışmasını sağlamak demek o yüzden render kalitesi artacak fakat render alma süreniz uzayacaktır. Genelde 800 ile 3000 arasında bir değer verebilirsiniz. Hatta 800 verip current preset kısmını da vrow a çekebilirsiniz. Bu renderınızın daha hızlı olmasını sağlayacak ama o zaman modelleriniz o kadar net gözükmeyebilir. Bu tamamen ortama gereken ışığı sağlayıp sağlamamanızla ve bir modeli ne kadar iyi modellediğinizle alakalı olduğundan değerler konusunda kendi yeteneğinize göre değer girebilirsiniz.

Eğer ki iyi modelleme yapıyor ve mekanın ışık ayarları konusuna da yeterince vakıfsanız bu bahsettiğim ayarları düşürmenizde bir sakınca olmaz. Bu sayede render hızınız azalır fakat kaliteniz aynı kalır.


Sormak istediğiniz soruları bu yazının altında sorabilirsiniz.

Hepinize iyi çalışmalar.





82 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page